Thursday, May 10, 2007

recipes for isle dance (and everyone else of course)

So here is an attempt:

Take about 1.5 cups of the stringy pulp a juicer makes. It should be a good amount of vegetables and greens in there (carrots, beets, spinach, parsley, whatever). Mix in spices (salt, pepper, chili, cumin is a good start, but use whatever you like). Cut up a little onion (a couple of table spoons), and maybe a garlic clove. Mix. Taste. It should be well seasoned. Mix in an egg. Mix well. Use your hand.

So far I have figured out two ways to go from here. But obviously the possibilities are endless (I am thinking pie fillings, bread...).

1. Patties. (Serves two.)
Shape golf ball sized balls, flatten, dip either side in bread crumbs (I had matzo meal so I used that), and fry on medium heat for a little while before flipping. They will taste a bit like falafel and a yogurt based sauce is good on the side.

2. Breakfast scramble. (Serves two.)
Instead of patties, drop little (teaspoon size) pieces into a hot pan. Cut up a couple of small tortillas in 1.5 inch pieces, and add those to the pan. Medium heat. Stir and flip. Beat two eggs with a little water and pour over. Mix a little until done. Don't over cook because that will make it dry. Bon apetit!

6 comments:

Isle Dance said...

YAY! I took notes! Tack! :)

Lotta K said...

You are welcome! Let me know how it goes if you experiment...

Fia said...

Mmmmm, äntligen ett vettigt sätt att använda det som "blir över" när jag gör min morotsjuice på morgonen. Undrar om det går att frysa och anväda till helgen då jag är en bagles-nissa under veckan, och inte skulle vilja äta ngt som är stekt varje dag...

Lotta K said...

Fia! Om du bara använder morot i juicen så raspet är helt oblandat... Jag har aldrig gjort morotskaka, men borde du inte kunna använda morotsraspet i en sån? Eller i som utdrygning i kottfärssås... Eller: jag minns ett marmeladrecept där man använde morot men slutprodukten smakade aprikos! (Sant.) Det var gott. Det borde gå.

Undrar hur det funkar att frysa råa grönsaker. De kan ju bli rätt slaka om de råkar frysa i kylen sa kanske inte?

Fia said...

Ah, utfyllnad i köttfärssås - briljant!

Jag provar att frysa en påse eller två, som det är nu slänger jag det och det känns inte bra.

Men jag ska prova ditt recept också för det lät smarrigt!

Lotta K said...

Såna här utmaningar är det bästa jag vet! Och jag gillar mycket att inget går till spillo när man nu kan äta det istället.

När jag var på hike igår tänkte jag corn bread. Det är ju redan sött sä lite extra grönsaker borde inte skada?